Arbeidsparticipatie mensen met een beperking één van laagste in Europa


werkennaarvermogenDe groep mensen met een kleine arbeidsbeperking die geen uitkering hebben, vallen letterlijk tussen wal en schip. Zij krijgen geen steun om aan het werk te gaan. Dat, zo vindt de LCR, moet veranderen. De LCR kaart verschillende knelpunten aan in een brief aan de Tweede Kamer voor het Algemeen Overleg Arbeidsongeschiktheid. Een van de schrikbarende conclusies is dat de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking in Nederland één van de laagste in Europa is.


Overheid en stelsel

De overheid blijkt één van de grote veroorzakers van de instroom in de WIA te zijn. De LCR vindt dat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. De overheid moet ernaar streven om binnen drie jaar weer op het gemiddelde van de instroom in andere sectoren te zitten.


Solidariteit

De LCR ziet met zorg dat de verzekerde populatie voor arbeidsongeschiktheid afneemt en dat de overheid steeds meer moeite heeft om solidariteit vorm te geven. Het onderscheid tussen arbeid in loondienst en zelfstandig ondernemers leidt tot afnemende dekking.

Het wordt hoog tijd voor een gedegen onderzoek naar de toekomst van het sociale zekerheidsstelsel om de gaten in het systeem te dichten. Daarnaast is het huidige stelsel te veel gericht op wantrouwen.


Klik voor de brief van de LCR aan de Tweede Kamer over AO Arbeidsongeschiktheid 27 maart 2019Twitter share button Facebook share button LinkedIn share button

Laatst gewijzigd op 26 maart 2019 11:52:22


Vraag en antwoord