LCR-voorzitter Amma Asante: Dag allemaal!

BLOG-shutterstock_282535433Vanaf nu zal ik, Amma Asante, u via een maandelijkse blog op de hoogte houden van mijn werkzaamheden en beslommeringen als voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad. Inmiddels ben ik alweer zes weken bezig en neem ik u vooral mee in hoe ik deze eerste weken heb ervaren.

Hoofdpijn. Dat karakteriseert doorgaans mijn eerste werkdag bij alle andere banen die ik hiervoor heb gehad. Met hoofdpijn kom ik dan thuis vanwege de hoeveelheid informatie, nieuwe gezichten en nieuwe namen die ik op dit soort dagen te verduren kreeg. Dus op basis van deze ervaring had ik mij op mijn eerste werkdag helemaal voorbereid op hoofdpijn. Een bijzondere dag was het, des te meer omdat het ook de Dag van de Arbeid was...

Lees verder

Inzet gevraagd van cliëntenraden: bevraag gemeente over Beschut werk

Beschutwerk-shutterstock_1224651463Wel budget, weinig werkplekken. De LCR constateerde het al in een rapport Thermometer Beschut werk, waarin de cijfers over het aantal Beschut werkplekken die er zouden moeten zijn, werden vergeleken met de werkplekken die gemeenten écht hebben gerealiseerd. Staatssecretaris Van Ark liet de Tweede Kamer weten dat het aantal Beschut werkplekken misschien omlaag kan omdat er minder behoefte aan zou zijn. De LCR, Ieder(in), Mobility en MIND bestrijden dit. Ze roepen advies- en cliëntenraden op om in hun gemeente kritische vragen te stellen over Beschut werk.

Lees verder

Wijzigingen Participatiewet moeten beter zodat werken écht loont

Werk-shutterstock_570667021‘Je voelt je een probleem, in plaats van iemand met een probleem die op een juiste manier geholpen wil worden’. En: ‘De regels om ondersteuning aan te vragen en te verantwoorden (rapportage) verschillen per gemeente. Je moet overal zelf achteraan bellen en je hebt verschillende schakels nodig om de persoon te bereiken.’ Het zijn slechts twee opmerkingen uit zeven interviews die de Landelijke Cliëntenraad (LCR) presenteert bij de cliëntentoets wijzigingen Participatiewet. De conclusie van de LCR: voor veel mensen met een beperking is de Participatiewet een mismatch. De LCR benoemt in de cliëntentoets de belangrijkste knelpunten én aanbevelingen.

Lees verder

Na overlijden partner blijft nabestaande achter in complete chaos

Begraafplaats-vrouw-kinderen-650367397De dood is een zekerheid. Dat de partner goed verzorgd achterblijft, is dat helaas niet. Veel nabestaanden krijgen bij het verlies van hun partner te maken met administratieve rompslomp en financiële zorgen. De Algemene nabestaandenwet is sinds 1996 flink versoberd. Rouwverlof is zeer beperkt. Onvolledige informatie van pensioenfondsen en de Belastingdienst zorgen voor onnodige problemen zoals naheffingen en terugvorderingen. 


Dit zijn de meest gedeelde ervaringen van ervaringsdeskundigen in het LCR-advies over de Algemene nabestaandenwet. De situatie van nabestaanden is voor de LCR onacceptabel. De LCR heeft daarom een advies met aanbevelingen voor de korte én lange termijn naar de Tweede Kamer gestuurd voor het debat over de Algemene nabestaandenwet op 27 mei 2019.


Lees verder

Sociaal Bestek belicht LCR-onderzoek: wel budget, weinig beschut werkplekken
JP20190411 LCR Congres170_1600Veel mensen die de indicatie Beschut werk hebben, krijgen geen werk. De reden? Een groot deel van de gemeenten blijft achter met het creëren van Beschut werkplekken terwijl ze daar wel het budget voor krijgen. De LCR lichtte de cijfers door. Sociaal Bestek besteedt in een lang artikel aandacht aan het rapport 'Thermometer Beschut werk - wel budget, weinig werkplekken' dat is aangeboden tijdens het LCR-congres van 11 april aan staatssecretaris Van Ark (zie foto). Zij heeft aangegeven hierop actie te willen ondernemen.  

Veel foto's en een uitgebreid verslag van het LCR-congres 2019
Verslag LCR-congres 2019Het laatste LCR-congres van Gerrit van der Meer en het eerste van nieuwe voorzitter Amma Asante. Staatssecretaris Tamara van Ark van SZW die verhalen kwam ophalen én een belangrijk rapport over te weinig Beschut werkplekken in beslag nam. Kennissessies waarin hard werd gewerkt, Kennistafels waaraan veel werd uitgewisseld. Een opzienbarende Ab Harrewijnrede van Gert van Dijk die pleitte voor sociale dienstplicht. En niet te vergeten de bijzondere Cliënt in Beeld-prijs winnaar Wij Staan Op! die met twee prijzen naar huis ging. Japke-d Bouma die de taal onder de loep nam en Kim Coppes die het congres weer vlekkeloos leidde. En meer over het LCR e-magazine Cliëntenraden aan de slag. Allemaal ingrediënten in het beeldende onlineverslag van het LCR-congres 2019!

Top 3 meest gelezen nieuwsberichten:

     
E-magazine
Beschut aan de bak