Uitzending verrekening van inkomsten van 25 februari terugkijken
Een boeiende en propvolle uitzending was het op 25 februari bij Pakhuis de Zwijger over verrekening van inkomsten. Onderzoekers hebben duidelijk gemaakt hoe nijpend de problemen zijn. Het gaat om ongeveer 60 procent van 220.000 mensen die werken en een uitkering hebben. Meer dan de helft ervaart financiële problemen en ruim 90 procent is onzeker, voelt stress en spanning door de ingewikkelde regelgeving. UWV, gemeente en Divosa erkenden de problemen en willen samen naar oplossingen zoeken. Tegelijkertijd schetste Amma Asante met onderzoeker Suzanne de Visser dat het roer om moet in Nederland. Wet- en regelgeving zijn niet te begrijpen. De regels staan centraal in plaats van de inkomenszekerheid. Er waren vele kijkers via livecast en zoom aanwezig. Kijk de uitzending van 25 februari nú terug via deze link. En houd de berichten in de gaten: op 4 maart is er weer een uitzending. Nu over uitvoeringsorganisaties.
Lees verder
|
Onderzoek 'Als verrekenen een beperking is' krijgt veel aandacht
|
Terugtreden voorzitter cliëntenraad UWV een aderlating voor cliëntenparticipatie
Frens Lemeer is gestopt als voorzitter van de cliëntenraad van UWV (CCUWV). Dat bericht haalde in het weekend de kranten (Trouw 20 februari 2021). Hij kan met trots terugkijken op de totstandkoming van het meldpunt 'Herstelactie'. De ex-voorzitter heeft ook veel lobbywerk verricht zowel bij UWV als in politiek Den Haag en bij de Landelijke Cliëntenraad (LCR).
Hij heeft samen met collega's resultaten bereikt die in deze periode niet vanzelfsprekend waren of voor de hand lagen. We hebben gezien dat dit een wissel trekt op betrokken burgers als Frens Lemeer die op zoek zijn naar de menselijke maat.
Lees verder
|
Uitzending Inkomenszekerheid in crisistijd terugkijken
Gemeenten moeten meer middelen krijgen. Er is meer nodig dan re-integratie en scholing. Het gaat om de mindset. Kwetsbare groep moet ondersteuning kunnen houden.Amma Asante: 'We moeten een crisisbestendige re-integratie hebben. Bij volgende crisis moeten mensen meteen worden geholpen.' Dat zijn elementen uit de uitzending van Pakhuis de Zwijger en de LCR op 11 februari 2021 over met als titel 'Inkomenszekerheid in crisistijd'.De uitzending is nu terug te kijken (klik). En houd de berichten in de gaten. Op 25 februari volgt de uitzending Verrekening van inkomsten. Die belooft nóg boeiender te worden. Lees verder
|
LCR dringt bij Kamer aan op tolerantie en échte oplossingen Participatiewet
 Het komt alleen écht goed als de Participatiewet wordt gewijzigd. Tot die tijd bepleit de LCR tolerantie als het gaat om giften en bijdragen in levensonderhoud. De LCR vraagt aan Kamerleden om dit in te brengen in het Algemeen Overleg over de Participatiewet van 8 februari 2021. Slechter af dan in strafrechtIn de brief aan de kamerleden schetst de LCR een beeld van bijstandgerechtigden die slechter af zijn dan mensen die met Justitie in aanraking komen. Een burger is daar onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Wie een uitkering heeft, komt de 'omgekeerde bewijslast' tegen. Wie niet op tijd informatie verstrekt, kan boetes of straf verwachten waarvan de ergste is: stoppen van de uitkering. Zo worden burgers meteen in de problemen gebracht. Lees verder
|
Doe mee aan #2MiljoenStemmen: laat politici weten wat belangrijk is
Op 17 maart zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Mensen met een beperking of chronische aandoening (en iedereen die het van belang vindt) laten nu al hun stem horen. In de weken vóór de verkiezingen spreken zij politici en politieke partijen aan op sociale media met #2MiljoenStemmen. Zo laten ze politici weten wat nodig is om volwaardig mee te kunnen doen aan de samenleving en wat het nieuwe kabinet moet aanpakken. De Landelijke Cliëntenraad (LCR) ondersteunt deze actie. Doe mee!
Lees verder
|