Inclusietoeslag krijgt bijval bij aanbieding petitie Verander Participatiewet

190912-Petitie-P-wet-2e-kamerDe roep ‘Verander de Participatiewet!’ in de petitie die Noortje van Lith (en DeGoedeZaak) samen met LCR-voorzitter Amma Asante donderdag 12 september hebben aangeboden, is goed gehoord in Den Haag. Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft aangegeven te willen praten over de inclusietoeslag die Noortje en de LCR (samen met 6 andere organisaties waaronder de FNV) voorstellen. 


Nagenoeg de hele Vaste Kamercommissie Sociale Zaken was aanwezig om de petitie in ontvangst te nemen en een belangrijk deel schaarde zich achter het idee van een inclusietoeslag. Het Kabinet is (nog) niet bereid om het voorstel over te nemen, maar er liggen wel voorzichtige openingen. De petitie werd maar liefst 23.267 keer getekend.


Lees verder

Verander de Participatiewet: financiële zelfstandigheid mensen met beperking

Tweedekamer_559798639De petitie ‘Verander de Participatiewet!’ van Noortje van Lith en DeGoedeZaak is maar liefst bijna 23.000 getekend. Samen met Amma Asante, voorzitter van de Landelijke Cliëntenraad (LCR) bieden Noortje van Lith en DeGoedeZaak deze petitie aan voor het begin van het Algemeen Overleg Participatiewet en Breed Offensief op donderdag 12 september 2019 om 13.30 uur aan de Tweede Kamer. Hun boodschap: voer een inclusietoeslag voor mensen met een beperking in die hen financiële zelfstandigheid biedt.
Lees verder

Onderscheid in Participatiewet urenbeperking of minder loonwaarde niet logisch

Participatiewet-shutterstock_308240126Een logische verklaring om onderscheid te maken tussen mensen met een urenbeperking of een beperkte loonwaarde is er niet. Ze leveren beiden prestatie naar vermogen. Toch bestaat dit onderscheid wel in beloning en dat moet, als het aan de Landelijke Cliëntenraad (LCR) ligt, van tafel. De LCR stelt een alternatieve uitvoering voor de inclusietoeslag voor. Daarnaast zijn er extra middelen voor de voorgestelde maatwerkvoorziening nodig. En dient de kwaliteit van jobcoaching te verbeteren. Dit alles doet de LCR uit de doeken in een brief aan de Tweede Kamer voor het AO Participatiewet op donderdag 12 september 2019.Lees verder

Subsidieregeling studie flexibeler maken en uitbreiden

young-adult-school-shutterstock_64782784Iedereen die zijn of haar baan verliest en niet snel aan de slag komt, raakt achterop als het gaat om kennis en vaardigheden in het eigen vakgebied. Maar ook mensen die werken lopen in een snel veranderende arbeidsmarkt gemakkelijk achterstand op. Om de kennis te onderhouden en uit te breiden is er de STAP subsidieregeling waaraan voorwaarden zijn verbonden. Die voorwaarden, zo vindt de LCR, moeten tegen het licht worden gehouden. In de internetconsultatie Subsidieregeling STAP-budget stelt de LCR onder meer dat ook 30-minners moeten worden toegelaten, een flexibel plafond noodzakelijk is en uitzonderingen mogelijk moeten zijn (hardheidsclausule).


Lees verder

Participatiewet: bizar om huisgenoot met zorgbehoefte niet uit te zonderen

Zorgbehoefte-samenwonend-shutterstock_574805527Het is vreemd dat er bij wijziging van de Participatiewet de gedachte ‘even slecht is ook goed’ wordt gehanteerd. In de Participatiewet is rekening gehouden met de familieleden in de tweede graad met een zorg behoefte: zij worden niet als partners gezien. Dat geldt niet voor anderen met een zorgbehoefte waarmee een gezamenlijk huishouden werd gevoerd. Dat verschil is niet verklaarbaar. Door niet meer rekening te houden met de zorgbehoefte van welke huisgenoot dan ook haalt het kabinet het eigen beleid van ‘zorgen voor elkaar’ onderuit. De LCR, Ieder(in) en Mind wijzen het kabinet op alle ongewenste effecten bij de behandeling van het wetsvoorstel wijziging Participatiewet begin september.

Lees verder

Top 3 meest gelezen nieuwsberichten:

     
E-magazine
LCR-Congres 2019
Beschut aan de bak